O școală autentic ecologică

Reciclăm, reutilizăm, renaștem

Locuim și învățăm creativ în două case de patrimoniu din centrul istoric al Bucureștiului: un imobil neoromânesc semnat de Horia Creangă, o vilă modernistă a arhitectului Richard Bordenache și într-un campus rural, denumit Școala de la Bunești, centru de creație arhitecturală inspirată din vernacular. Credem că patrimoniul construit este el însuși o școală obligatorie pentru toate vârstele și că arhitectura istorică are rol formator. Avem grijă de aceste case și ele au grijă de noi.

Am desenat o alee în curtea școlii din cărămidă recuperată din demolări și am învățat rețete de tencuieli interbelice. Transformăm risipa de resurse din jurul nostru în hârtie manuală, în piese de mobilier și alte obiecte utile.

Învățăm afară. Oxigen, frunze, cer

Am adus în București cele mai frumoase frunze care au căzut toamna pe Valea Vâlsanului, la Căldărușani și în Cișmigiu și am acoperit cu ele curtea în care meșterim și povestim.

Nu ne este frică de frig. Învățăm afară, sub magnolia cu lampioane, la masa dintr-un stejar rămas de la atelierul de dulgherie sau lângă straturile cu legume îngrijite de noi. Bem apă de la fântâna de 200 de metri a Bisericii Mavrogheni. Alergăm, ne jucăm și conversăm în engleză în parcul Kiseleff.

Vacanța mare, marea aventură

Vara ne mutăm în pădure, la Școala de la Bunești. Acolo adăugăm lecții de supraviețuire, foraging sau astronomie, sub cel mai frumos cer subcarpatic.

Înviem meșteșuguri străvechi, împreună cu copiii din sat: olărit, dulgherie, țesut.

Ne bălăcim în Vâlsan, ne dăm pe deal în loc de tobogan.

ARHEIA - Locuim in case de pamant

Locuim în case de pământ, piatră, cărămidă, lemn și cânepă cu var.
Gătim la plită, cu foc de lemne…

Cultivați, empatici și responsabili

Aceiași copii care recită din memorie Iliada și învață etica din manualul lui Aristotel pentru fiul său Nicomah, mănâncă împreună, dar și pun și strâng masa, mătură pe jos, sting lumina după ce ies de la baie.

Spun bună ziua, la revedere și mulțumesc pentru masă, privindu-te în ochi.

Și întreabă tot mai des dacă pot fi de folos cu ceva.

ARHEIA - Suntem o comunitate mica

Suntem o comunitate mică în care învățăm, mâncăm și ne îmbrăcăm natural

Știm că se trăiește cel mai bine exclusiv din conținut, fără ambalaj. Economia resurselor vine firesc, din mecanismul conviețuirii.

ARHEIA - Descoperim impreuna

Am descoperit din experiența împreună că este infinit mai ieftin să împarți resursele, decât să consumi pe cont propriu. La cursul de educație financiară, copiii au aflat că ceea ce ei împart și schimbă spontan unii cu alții se numește troc.

ARHEIA - Primavara plantam

Primăvara și toamna plantăm puieți de arbori comestibili, care cresc odată cu noi: castani, curmali sau banana nordului.

ARHEIA - Fara materiale surogat

Fără materiale surogat

La noi lemnul e lemn și șmirghelul șmirghel. De aceea învățăm să facem treabă adevărată cu instrumente adaptate vârstei noastre. Vorba proverbului: „ce se face cârlig, se strâmbă de mic”.